top of page
tekst website.jpg
IMG_6733.JPG

Diorama is een korte familievoorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar. In een houten mini-theater worden voorwerpen zodanig opgesteld dat er een nieuwe werkelijkheid ontstaat. Je doorloopt als toeschouwer een fantasierijke, poëtische, visuele reis. De koffer die als toneelzaal fungeert zit vol met abstracte vormen, decors en personages. Als toeschouwer maak je een reis doorheen deze uitklapbare kijkkast waarin verschillende werelden ontstaan. 

Het verhaal begint op een vreemde ochtend, waar er plots geen ronde maar vierkante zon opkomt. De dieren beslissen of ze voor of tegen die “nieuwe zon” zijn. Tijdens dag en nacht, ziet het publiek herkenbare wereldse elementen: pinguïns op de noordpool, een giraf bij zonsondergang. De ene wereld volgt de andere op. De ronde zon gaat op en neer. Tot op een ochtend de zon vierkant is. Het publiek wordt plots geconfronteerd met een absurde en onverwachte niet-bestaande wereld. Tweedimensionaal wordt driedimensionaal, geometrische vormen worden dieren, een vlak krijgt diepgang. Een nieuwe wereld openbaart zich en het publiek krijgt ruimte voor associatie. Het onbesliste avontuur leidt tot grappige en ontroerende taferelen. 

Dit visuele theater wordt mee gedragen door een verteller die de kijker aan de hand van woord en geluid uitnodigt om mee in het verhaal te stappen. In Diorama gaan we op zoek naar een nieuwe beeldcultuur voor kinderen. Door de sterke focus op het visuele en muzikale is de voorstelling toegankelijk voor het jongste kind. Daarnaast is kennis van het Nederlands niet nodig om de voorstelling te kunnen volgen.

Diorama is een voorstelling die zowel op locatie als in de theaterzaal gespeeld kan worden. Het mini-theater met tribune is eenvoudig te plaatsen. Dit kan binnen of bij goed weer buiten, de ruimte moet dus niet verduisterbaar zijn. In een verduisterbare theaterbox moet er een minimum aan techniek voorzien worden.

Er is op onze eigen tribune plek voor 35 kinderen en volwassenen. Diorama duurt 30 minuten.


een project van Hanafubuki

Creatie
Sari Veroustraete

Hanne Holvoet
Samuel Baidoo

Spel

Sari Veroustraete / Lies Vandeburie

Samuel Baidoo / Mathias Skole

Tekst

Tiemen Heemstra

Technische ondersteuning

Joris ‘Sjorre’ Thiry

Caroline Mathieu

Met de steun van

Stad Antwerpen

Fameus

CC De Kern

Ultima Thule

Met dank aan

PodVis Festival Mechelen

Gravenhof Hoboken

Rataplan

De Theatergarage

CoSta

Sven Ronsijn

Xandry van den Besselaar

Mathias Theisen

bottom of page